Ivana Fabrio i Vanja Rister | Dan–D

predavanja

Ivana Fabrio i Vanja Rister

Ivana Fabrio, 1977. Diplomirala je industrijski dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2000. godine,  a magistrirala na Design Academy Eindhoven (Nizozemska) 2002. Na  Studiju dizajna djeluje od 2003. godine kao asistentica, te od 2008. kao docentica. Nositeljica je dva kolegija diplomskog studija, te asistentica na kolegiju Projektiranje i komentorica diplomskih radova. Koordinira i provodi projekte međunarodne suradnje. Stručni je suradnik emisije Školski sat Programa za djecu i mlade na HRT-u. Glavno područje njezina interesa  je istraživanje u dizajnu, dizajn antropologija i teorija dizajna. Organizira i vodi projekte u suradnji sa Hrvatskim dizajnerskim društvom i Reaktorom, udrugom za afirmaciju produkt dizajna u Hrvatskoj i inozemstvu.

Predavanje: Prostori učenja u tranziciji

Teško socijalno i ekonomsko stanje osjeća se u mnogim ruralnim dijelovima Hrvatske, a posljedica je Domovin­skog rata, ekonomske i tranzicijske krize, te općih pro­cesa urbanizacije. U brojnim malim općinama prostori učenja i obrazovanja su u lošem stanju i time dodatno pridonose spomenutim negativnim trendovima. Radi­onica je istražila moguće arhitektonske i dizajnerske intervencije malog mjerila koje odgovaraju na lokalno specifične probleme, a potencijalno su primjenjive u sličnim situacijama. Dopunjujući UNICEF-ove aktivnosti i projekte interveniranja u pogođenim područjima diljem svijeta pružanjem adekvatnih obrazovnih prostora, studenti Arhitektonskog fakulteta i Studija dizajna kreirali su prijedloge mogućih poboljšanja prostora učenja i izvedivih rješenja.

Predavanje obuhvaća analizu okolnosti i istraženih situacija te prezentaciju koncepata i rješenja koja potiču obrazovni proces u postojećim prostorima te će trajno služiti lokalnim zajednicama u smislu unaprijeđenja arhitektonskog, komunikacijskog i dizajnerskog aspekta obrazovne infrastrukture.

gif-1