Nagrađeni D-izlagači na Danu D 2014! | Dan–D

vijesti

Nagrađeni D-izlagači na Danu D 2014!

Drugog dana festivala, u subotu 31. svibnja, dodijeljene su tri nagrade i dva posebna priznanja najboljim izlagačima na natječajnoj D-izložbi Dana D 2014! Stručni žiri u sastavu organizatora Ivane Borovnjak (predsjednica HDD-a i dizajnerica u kolektivu Oaza), Marka Goluba (likovni kritičar, voditelj HDD galerije i glavni urednik portala dizajn.hr) i Igora Kuduza (dizajner i vizualni umjetnik, član Upravnog odbora HDD-a), kao i gostiju festivala – Dejana Kršića (dizajnera, publicista i prevoditelja, člana kustoskog kolektiva WHW), Sodje Zupanc Lotker (teoretičarke teatra i umjetničke direktorice Praškog kvadrijenala) i Stefana Mirtija (arhitekta i dizajnera interakcija) – imao je zahtjevan zadatak izabrati najbolje radove među mnogo izvrsnih projekata, no odluke su pale!

Nagrade, naravno, nisu bile samo simbolična priznanja, za što su se pobrinuli sponzori Dana D. Budući da su ovaj put dodijeljena i dva posebna priznanja, Hrvatsko dizajnersko društvo je tim autorima dodijelilo komplete stručnih izdanja HDD-a.

Treću nagradu, također komplet knjiga, dodijelila je knjižara i izdavačka kuća UPI-2M. Drugu nagradu, tablet Wacom Intuos Manga, dodijelila je tvrtka Finder; dok je prvu nagradu, pametni telefon, dodijelila tvrtka Samsung. Pritom je Iskon uz prve tri nagrade priložio i Trip pakete za sve.

1. NAGRADA – This Town Needs Posters / Sven Sorić i Hrvoje Spudić

Riječ je o projektu s vrlo dobro artikuliranim radnim procesom i kvalitetno predstavljenim konačnim proizvodom. Autori su sam proces dizajniranja i produkcije predstavili kao vitalnu, dodirljivu stvar, bližu životu nego elektronskom ekranu. Iako autori po formalnom obrazovanju nisu dizajneri, već arhitekti, njihov rad jest dizajn u punom smislu riječi.

this_town_needs_posters

2. NAGRADA – BOKTE/the_zine / Anta Bučević, Tea Pavić, Martin Peranović i Alma Šavar

Druga nagrada dodijeljena je projektu koji je žiri prepoznao kao otvorenu i inkluzivnu platformu, koja poziva ljude da se pridruže i sudjeluju u njegovom razvoju i uređivanju. Rad se odvijao u stvarnom vremenu, pred publikom na Danu D, pa tako i pred samim žirijem koji ga je mogao slobodno i neposredno iskusiti.

BOKTE/the_zine

3. NAGRADA – Pjesma za ponijeti/Poezija Express / Matea Bronić

Riječ je o radu koji na funkcionalan, prijemčiv i dovitljiv način pokušava u javni prostor, ali i potrošački kontekst vratiti i razvijati interes za poeziju, izvrnuvši naglavce koncept konfekcijske i instant-prodaje male potrošne robe.

Matea Bronic

POSEBNO PRIZNANJE dodijeljeno je Paolu Čeriću za rad Drawing Machine, autoru koji po formalnom obrazovanju također nije dizajner, već informatičar, čije djelovanje na zanimljiv način spaja tehnološke algoritme i proizvodnju slika.

Paolo Ceric

POSEBNO PRIZNANJE također je dodijeljeno autorskom timu Me and the Machine (Vanja Veselić i Berislav Kovačević), i to za odjevnu kolekciju u kojoj je žiri prepoznao ravnotežu između jasnog i konciznog koncepta i primjenjivosti, odnosno nosivosti.

Me and the Machine

Organizatori Dana D, Hrvatsko dizajnersko društvo i agencija Pepermint, kao i gosti festivala, od srca čestitaju svim laureatima, a svim sudionicima D-izložbe se srdačno zahvaljuju, te ih pozivaju da sudjeluju i dogodine!

gif-1