UNDERGROUND IMAGES / School of Visual Arts | Dan–D

izložba

UNDERGROUND IMAGES / School of Visual Arts

Gdje: Galerija Izidor Kršnjavi, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna,Trg maršala Tita 11
Kada: 27. 5. – 9. 6.2014.

Izložba Slike iz podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti iz podzemne željeznice, od 1947. do danas okuplja 58 od brojnih plakata dizajniranih za Školu vizualnih umjetnosti (SVA) izlaganih u prostranom sustavu njujorške podzemne željeznice, dajući tako uvid u povijest ove visokoškolske ustanove, kao i ukupni talent brojnih dizajnera i ilustratora koji su prošli kroz nju. Kustos izložbe je izvršni dopredsjednik SVA Anthony P. Rhodes, koji je ujedno i kreativni direktor plakata SVA od 2007. godine. Izložba će biti postavljena u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, u sklopu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Trg Maršala Tita 11, od 27. svibnja do 9. lipnja 2014.

Počevši od sredine 50-ih godina, Škola vizualnih umjetnosti je bila među prvim akademskim institucijama u Sjedinjenim Državama koje su prepoznale potrebu za alternativnim marketinškim strategijama u privlačenju novih studenata. Na stanicama njujorške podzemne željeznice postavljeni su plakati koji su oglašavali školu, osmišljeni da u isto vrijeme budu i atraktivni i provokativni. Među njima su bili i radovi legendarnih umjetnika poput Ivana Chermayeffa, Miltona Glasera i Georgea Tschernyja. Svi redom predavači na samom fakultetu, ovi autori iskoristili su narudžbu za plakat kako bi kroz svoje radove istražili što to znači biti umjetnikom i dizajnerom te naručenim plakatima dali svoj vlastiti autorski glas. Kao i sam fakultet, ovi plakati postali su neodvojiv dio identiteta grada u smislu poticanja kreativnosti i odvažnosti.

29 autora koje ovom prilikom predstavljamo na izložbi Underground Images su Gail Anderson, Marshall Arisman, Gene Case, Ivan Chermayeff, Paul Davis, Sal DeVito, Louise Fili, Audrey Flack, Nathan Fox, Bob Gill, Robert Giusti, Milton Glaser, Phil Hays, Steven Heller, Mirko Ilić, Viktor Koen, Stephen Kroninger, Marvin Mattelson, James McMullan, Jerry Moriarty, Tony Palladino, Stefan Sagmeister, David Sandlin, Paula Scher, Eve Sonneman, Gilbert Stone, George Tscherny, James Victore i Robert Weaver. Izložbu Underground Images organizirali su Mirko Ilić, profesor na SVA, i Francis DiTommaso, ravnatelj SVA galerija.

Škola vizualnih umjetnosti u New Yorku je vodeća institucija u području obrazovanja umjetnika, dizajnera i kreativnih profesionalaca već više od šest desetljeća. S nastavničkim kadrom uvaženih profesionalaca, dinamičnim kurikulumom i naglaskom na kritičkom razmišljanju, SVA je katalizator za inovaciju i društvenu odgovornost. S preko 6000 studenata na kampusu na Manhattanu te 35000 bivših polaznika u 100 zemalja, Škola vizualnih umjetnosti također predstavlja i jednu od najutjecajnijih umjetničkih zajednica u svijetu. Za više informacija o 32 preddiplomska i diplomska studija na ovom fakultetu, posjetite stranicu sva.edu.

Izložbu Underground Images u Zagrebu zajednički organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvoUBU – Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Nathan Fox, 2014.

Nathan Fox, 2014.

 

Stefan Sagmeister, 2013.

Stefan Sagmeister, 2013.

 

 

David Sandlin Caddy, 2011.

David Sandlin Caddy, 2011.

 

 

 

Milton Glaser, 2001.

Milton Glaser, 2001.

Organizatori: UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb i HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo

Partneri: SVA – Škola vizualnih umjetnosti NY i ŠPUD – Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb

Suradnici: Mirko Ilić i Neformalni savez Organizam

 

Kustos izložbe: Anthony P. Rhodes

Voditelji projekta: Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić

Suradnici: Ivana Borovnjak, Francis DiTommaso, Marko Golub, Mirko Ilić

Asistenti voditelja projekta: Vinka Mortigjija Anušić, Aleksandra Ajzenhamer, Tina Bauer, Lovro Bradač, Morana Laušin, Petar Novak, Goga Pavlek, Lucija Saletto,Valentina Sunek

Marketing & PR: Ivanka Bičak

Produkcija: UBU, HDD, ŠPUD, SVA

Koncept i dizajn izložbe: ORGANIZAM (Sintoment+UBU+Babushke+NM)

Posebna zahvala: School of Visual Arts (SVA) New York, Anthony P. Rhodes, Mirko Ilić, Francis DiTommaso, Adam Rogers

Hvala: Michael Grant, Richard Brooks, Jessica Hale, Jamie Keesling, Marija Krstić Lukač, Igor Modrić, Goran Babić, Vedran Relja, Mirjana Dabović Pejović i Narodni muzej Crne Gore

 

gif-1