SAVEZ SUPERJUNAKA / Neva Ćapin & Mia Bogovac | Dan–D

edu program

SAVEZ SUPERJUNAKA / Neva Ćapin & Mia Bogovac

Nadovezujući se na temu ovogodišnjeg Dana D, ova interdisciplinarna radionica inspirirana je poveznicama u terminologiji psihologije, dizajna i književnosti (borderline, splitting, arhetip). Program se orijentira na međugeneracijski odnos sudionika, s ciljem detektiranja, vizualizacije i prevođenja ključnih dodirnih točaka tog odnosa u predmetnu okolinu, novi objekt.

Psihološki gledano, ponašanja specifična za borderline ili granične poremećaje ličnosti manifestiraju se tzv. splittingom, svojevrsnim binarnim pogledom na svijet u kojem je sve crno ili bijelo, sve ili ništa, dobro ili loše. Sličan pogled na svijet prepoznajemo u literarnom svijetu. Od davnina naraštaji djece odrastaju uz imaginarne svijetove bajki, mitova i priča o superjunacima. Priče izravno i slikovito prikazuju temeljne principe i modele ljudskog ponašanja, koristeći jasne i ogoljene crno – bijele arhetipove ličnosti. Lako prepoznajemo jungovske protagoniste:  mudrac (Senex),  vječni dječak (Puer aeternus), varalica i sl. Junakova moć i snaga često se manifestira i u materijalnom smislu, putem obožavanog simbola / talismana / totema.

Koristeći temu superjunaka kao poznatu, veselu, opuštenu i motivirajuću podlogu, radionica prodire u postojeću dinamiku odnosa sudionika. Baš poput dviju strana iste medalje, lica i naličja, ovim putem pronalazimo vlastiti odraz, sličnosti i razlike jedni u drugima. Cilj radionice je razradom koncepta i oblikovanjem novog magičnog predmeta (talismana) detektirati i prenijeti polaritete, specifičnosti, ljepotu i posebne moći pojedinog međuodnosa.

Voditeljice: Neva Ćapin (dipl. psiholog) & Mia Bogovac (Manufakturist)
Polaznici: 10 (pet parova)

Vrijeme održavanja: od 30. 5. do 1. 6. u vremenu od 12 do 17 sati.

Prijave: do 26. svibnja na info@dan-d.info. U subjekt poruke upišite ‘Prijava_naziv radionice’, a u tekst poruke osnovne podatke o sebi: ime i prezime, broj mobitela, zanimanje.

gif-1