MOKSITO / Luft | Dan–D

edu program

MOKSITO / Luft

Na ovogodišnjem Danu D radionicu će održati i izlagači koji će se predstaviti u okviru Young Balkan Designers izložbe. Riječ je o timu Luft koji je na Danu D 2013, tada pod imenom TMNT, zaslužio posebno priznanje za svoj projekt Šahtban. Polaznici radionice će pomoću inovativne, “siromašne” tehnike tiska (koju su osmislili članovi Lufta) otiskivati vlastite vizuale na majice. Obična mreža za komarce zamijenit će finu sito svilu, a rezultat će biti fantastični i autentični pikselizirani otisci. Svaki polaznik radionice dobit će majicu/e koje otisne, a naučit će i jednu novu tehniku koju će voditelji nesebično podijeliti sa svima. Do naziva projekta došlo je zamjenom mjesta slova S i K u riječi “moskito” (mosquito), i tako je nastala nova riječ Moksito, koja u sebi sadrži i riječ sito (screen).

LUFT

Voditelji: Marko Gamser (1990.), Nemanja Obradović (1991.) i Miloš Opačić (1991.), diplomirani grafički dizajneri iz Beograda, članovi tima Luft. Luft je dizajnerska zajednica osnovana krajem 2013. godine, s ciljem uzajamne edukacije podržane samoodrživom koperacijom. Njeni osnivači i sadašnji članovi djeluju u područjima grafičkog dizajna, ilustracije i konceptualne umjetnosti. Razlog formiranja ovakvog pogona je averzija prema standardnom agencijskom pristupu poslu i ukalupljivanju autora. Ovo je pokušaj da se samoorganizacijom dođe do drugačijeg koncepta grupnog rada, koji će imati jednaki naglasak na poslovni razvoj i edukaciju članova. Svaki član je slobodan i ohrabren da se bavi svojim osobnim projektima za koje ima potpunu podršku i pomoć cijelog pogona. Uzajamna edukacija  podrazumijeva uključivanje drugih (npr. fotografa, arhitekata, industrijskih dizajnera…) u Luft kao mjesto za dijeljenje iskustva i znanja kroz rad na zajedničkim projektima, pod čime se podrazumijevaju publikacije, intervencije u prostoru, koncepti, izložbe, događanja, radionice i razni drugi aspekti dizajna i umjetnosti. Luftu nije primaran profit, već zarađivanje zbog održavanja takvog tipa (samo)edukacije.

Polaznici: Sva mjesta su popunjena!

Vrijeme održavanja: od 30. 5. do 1. 6. u vremenu od 12 do 15 sati. Okvirno trajanje radionice bilo bi 3 sata dnevno, no prema potrebi bi se ostajalo i duže. Polaznici na radionicu moraju donijeti vlastite majice bijele ili svijetle boje. Radovi će biti javno predstavljeni nakon završetka radionice.

Prijave: do 26. svibnja na info@dan-d.info. U subjekt poruke upišite ‘Prijava_naziv radionice’, a u tekst poruke osnovne podatke o sebi: ime i prezime, broj mobitela, zanimanje.

gif-1