MAJA GRAKALIĆ | Dan–D

d–izložba

MAJA GRAKALIĆ

Raffine – The Story Behind the Urine Business je konceptualni dizajnerski rad koji koristi mehanizme komercijalnog dizajna kako bi prikazao blisku budućnost u pripovjednom idiomu poučne priče. U sustavu koji se održava masovnom proizvodnjom, gdje se osobnost izražava posjedovanjem, “proizvodnja otpada je najmasovnija industrija, imuna na krizu” (Bauman, 2002.). Ovaj projekt bavi se tim temama iz dizajnerske perspektive i sa zdravom dozom ironije: kao rezultat sveobuhvatnog pomanjkanja vode, nastao je novi biznis, a sa njim i infrastruktura popratnih proizvoda i uređaja, a riječ je o urinu – ljudskom otpadu konzumiranom kao i svaki drugi proizvod. U svijetu gdje je sve i svatko proizvod, koliko će nam dugo trebati da počnemo konzumirati sami sebe? Elementi postava su: brendiranje i oglašavanje, produkt dizajn i dizajn ambalaže, te animirana reklama koju će posjetitelji moći vidjeti. Projekt je izlagan na London Design Week 2012. i V&A Hackney Wick Take Back u travnju 2014, gdje je izazvao veliku pozornost.

Maja Grakalic

Maja Grakalić (1981.) rođena je u Zagrebu. Prije upisivanja diplomskog studija “Design, Critical Practice” na Goldsmiths University u Londonu, diplomirala je na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer industrijski dizajn. Područje njenog rada su vizualna komunikacija i brendiranje, te dvodimenzionalne animacije i informacijski dizajn, a zanima se i za konceptualni i kritički dizajn, te društveni aktivizam. Koristi dizajn kao medij za poticanje debate o društvenim, kulturnim i ekonomskim temama, odnosno etičkim i političkim. Cilj joj je potaknuti konzumente da budu kritičniji prema svojoj svakodnevnici i osposobiti ih za iščitavanje ideologija i normi ponašanja koje svaki dizajn sadrži.

Kao spoj konceptualne umjetnosti, industrijskog dizajna i društvene teorije, kritički dizajn fokusira se na komuniciranje ideja prije nego na dizajniranje i masovnu proizvodnju predmeta i usluga. Koristim dizajn kao medij za poticanje debate o društvenim, kulturnim i ekonomskim, odnosno etičkim i političkim temama. Cilj mi je potaknuti konzumente da budu kritičniji prema svojoj svakodnevnici i osposobiti ih za iščitavanje ideologija i normi ponašanja koje svaki dizajn sadrži.

gif-1