MINISTRY OF PLEASURE — Makedonski produkt dizajn | Dan–D

gostujuće izložbe

MINISTRY OF PLEASURE — Makedonski produkt dizajn

Mada u svijetu makedonskog dizajna zasad još nema toliko reprezentativnih primjera koji se mogu mirne duše predstaviti domaćoj i stranoj publici, ekipa inicijative Public Room iz Skopja uspjela je osmisliti postav s četiri renomirane i nadolazeće robne marke, odnosno “brenda”, uvjerljivo vodeće u novom produkt dizajnu. Ono što ove robne marke izdvaja između mnogih drugih je činjenica da su one u vrlo kratkom razdoblju uspjele jasno i privlačno ispisati i ispripovijedati svoju priču i na lokalnom i na globalnom nivou.

Zavar Design

Zavar Design danas je i dalje lider u području osviješteno dizajniranih proizvoda u Makedoniji, tako što ne prekida svoj ciklus ponude novih i inovativnih proizvoda od nehrđajućeg čelika, kao i ostalih proizvoda od različitih metala, podjednako na domaćem i stranom tržištu. Kolaborativni proces rada cijele tvrtke, ojačan suvremenom tehnologijom, doveo je do široke distribucije originalnih proizvoda na svim kontinentima.

Tvornica

Friško lansirane marke, Tvornica i Nina Nineska, prikazuju pak drugačije menadžerske i dizajnerske vještine i sposobnosti, koje također podrazumijevaju optimalan i održiv pristup tržišnom pozicioniranju, te mogu poslužiti kao obrazac mladim dizajnerima pred velikim izazovom implementacije svojih ideja u tržišno isplative proizvode i koncepte. Kolektiv Tvornica kreirao je vlastiti mali proizvodni pogon, otvoren za suradnju i uporabu i drugim dizajnerima i umjetnicima.

Nina Nineska

Također, dio svoje produkcije ostvaruju u suradnji s lokalnim tvornicama, dok Nina Nineska temelji svoju produkciju na partnerskom timskom radu i sve prisutnijem “outsourcingu”.

Lotus

Inspirativnim proizvodima namijenjenima djeci, Lotus Lounch Chair izrazito su povećali svoju prisutnost na tržištu, te se njihov dizajn redovito prodaje putem specijaliziranih regionalnih dućana. Jednostavnost i dostupnost ostaju ključne karakteristike njihovih proizvoda.

Ova probrana selekcija makedonskog produkt dizajna putujući je postav koji putuje po regionalnim ovogodišnjim festivalima s ciljem poticanja razmjene iskustava i ideja, te međunarodne suradnje između različitih dizajnera, tvrtki i udruga. Public Room razumije taj proces kao vitalnu komponentu izgradnje i pozicioniranja balkanske scene u globalnim okvirima dizajna.

gif-1