JUNAČKE PRIČE / TALES OF HEROES | Dan–D

izložba

JUNAČKE PRIČE / TALES OF HEROES

Gdje: Galerija Forum, Teslina 16, Zagreb
Kad: 27. 5. – 21. 6. 2014.

Tales of heroes nastavak je uspješne putujuće izložbe Je suis dada koja je bila organizirana u Torinu u kontekstu tog grada kao Svjetske prijestolnice dizajna 2008. godine. Dok je izložba Je suis dada predstavljala potragu za nadrealističkim aspektima flamanskog dizajna, Tales of Heroes  predstavlja dizajnerske predmete koje karakterizira suvremena vizija kombinirana s nostalgičnim senzibilitetom.

Ne bi li nostalgija i inovacija trebale biti nepomirljivi pojmovi? Kad se nostalgija povezuje s postmodernim siromaštvom stvaranja, ili kad simbolizira eskapističku žudnju za prošlim vremenima, ovo zaista jest slučaj. Međutim, one mogu biti izuzetan par onda kad je inovacija usmjerena prosperitetu te kad eliminiramo brzinu i površnost našeg društva, ekonomije i potrošačke kulture te naš današnji nedostatak svijesti o povijesnom kontekstu. Vrijeme je za refleksiju. Ljudi sve više žele humanije, sigurnije i prepoznatljivije okruženje u društvu koje postaje sve kompleksnijim i s kojim smo u određenoj mjeri izgubili dodir. Raste potreba za identifikacijom i autentičnošću, obnavljanjem preživjelih tradicija i obrta, i snažna želja za ikonama prošlosti kao uporištem. Budućnost leži u refleksivnom (ne obnoviteljskom) pristupu prošlosti, a kreativna upotreba te prošlosti pokretač je inovacije i napretka. Nostalgično osvrtanje prožimalo se u umjetnosti kroz stoljeća, ne samo u vizualnoj umjetnosti, nego i u glazbi i književnosti. Isti ovaj fenomen dogodio se u novije vrijeme i u filmu i dizajnu, a trenutno se njegova prisutnost osjeća jače nego ikad.

Suprotno inovaciji, nostalgija je iznad svega psihološki proces, stanka koja nudi utješnu (možda i idealiziranu) sliku prošlosti, djetinjstva u kojem smo još bili sposobni sanjati i maštati, a sve to bez stvarnog povratka u to razdoblje našeg života. Ovo sigurno objašnjava uspjeh ‘reizdanja’ mnogih klasika dizajna automobila ili namještaja. Danas se od dizajnera traži da kreativno ožive prošlost. Uz mnoge tehnološke inovacije, ponovno postoji mjesto za obrtničke vještine i iskustvo materijala. Ikonička vrijednost arhetipskih oblika svakodnevnih predmeta obnovljena je kako u reinterpretiranim, tako i u novim predmetima. Dizajneri uspijevaju sačuvati ljepotu i bit izvornih predmeta, ali ugrađuju u njih suvremeno oblikovanje, koristeći suvremenu tehnologiju ili tradicionalne tehnike, ili kombinaciju oboje. Predmeti zadržavaju svoju izvornu funkciju, dana im je nova, ili su korišteni kao dio procesa dizajniranja. Također, ponekad dizajneri kreću od starog predmeta kako bi ga reciklirali i pretvoriti u novi predmet, ili ga pak prilagodili suvremenim upotrebnim i estetskim standardima.

Važno je, međutim, da ovi predmeti utjelovljuju želju za trenutkom spokoja u svijetu gdje je sve pretjerano ubrzano, te tako postaju autonomnim predmetom, bez obzira jesu li zaista i funkcionalni.  Takav predmet nam se nameće, priča svoju priču i postaje osjetilno i emotivno iskustvo, prije nego statična i sterilna stvar.  San nikad nije odviše daleko. Dijete u nama još se jednom pojavljuje i postajemo emotivno privrženi predmetu kojeg više ne želimo izgubiti, čime mu omogućavamo dug životni ciklus.

Odabrali smo 30 predmeta flamanskih i briselskih dizajnera. Predmeti su specifično odabrani zbog svoje poetske vrijednosti, u skladu s temom, i često proizvedeni u malim serijama bilo da je riječ o tradicionalnom obrtu ili industrijskoj proizvodnji. U Tales of Heroes svaki od dizajniranih predmeta poprima ulogu junaka u okviru različitih pripovijesti, jedan uz drugoga unutar šireg kulturnog konteksta. Scenograf izložbe Pieter Boons (Heimat) tražio je prije svega sličnosti s našim djetinjstvom, u kojem je sve bilo očito i jasno, kad smo se igrali s igračkama-vlakovima, lovili insekte i stavljali ih u tegle, ili bili fascinirani ritmom otkucaja starih satova. Učinak je istovremeno humoran i otuđujući. Garderobe  probijaju zidove, ili bivaju odrezane, ostavljajući svoj obris na vanjskom zidu. Deset crteža u sepiji zajedno čine poetsku priču o dvije arhetipske figure u imaginarnom svijetu punom prepoznatljivih objekata. Crteži su projicirani kao slajdovi, u ritmičnom i repetitivnom uzorku te kao takvi dodaju novi sloj prezentaciji. Njih je napravio mladi, ali već sada međunarodno poznati crtač stripova i ilustrator Brecht Evens. Predmeti razvrstani u posebno priređenim boksevima također se izravno suočavaju s imaginacijom promatrača. Kutije se tako mogu tumačiti kao okvir za stripovanu priču, svijet u kojem je sve moguće… svijet onda i danas.

Izložba Tales of Heroes u Zagrebu održava se u suorganizaciji Galerije Forum i Hrvatskog dizajnerskog društva.

Otvorenje izložbe je u utorak, 27. 5. u 18 sati.

Zastupljeni dizajneri:
Philippe Allaeys (Alph’), Raphaël Charles, Cathy Coëz, Hilde De Decker, Annelys de Vet, Nedda El-Asmar [Nedda & VOF], Alain Gilles [Alain Gilles The Studio], Davy Grosemans [das Ding], Kaspar Hamacher, Linde Hermans, David Huycke, Erik Indekeu [Nedda & VOF], Sofie Lachaert, Maison Caro [Caro Van den hole], Jorge Manilla Navarrete, Hugo Meert, Muller Van Severen, Patrick Reuvis, Diane Steverlynck, , CarO Van den Hole, Unfold Piet Stockmans, Jan Vandebosch [ziezo], Roos Van de Velde, Antoine Van Loocke [Knifeforging], Dries Verbruggen & Claire Warnier [Unfold], Michaël Verheyden, Sylvain Willenz.

Zastupljene tvrtke:
Borgerhoff & Lamberigts – Demeyere – Gallery Valerie Traan – Ligne Roset – O’Sun – Poncha – Rode Schoentjes – Sirris – Stattmann Neue Moebel – Stockmansporselein – Xala

Organizacija: Design Flanders
Kustosica: Inge Vranken, Design Flanders
Postav: Heimat [Pieter Boons]
Grafički dizajn: Barlock [Saskia Wierinck]
Ilustracije: Brecht Evens

gif-1