Kreativni markeri | Dan–D

predavanja

Kreativni markeri

Video problematizira kontradikcije recentnih kulturnih politika vezanih uz kreativne industrije i njihovo mjesto u modalitetima razvoja i regeneracije gradova. Diskusiji o ulozi kreativnih industrija u razvoju grada pristupa se iz pozicije kreativnih radnika, propitivanjem utemeljenosti urbanih strategija “kreativnog grada” poput stvaranja kreativnih klastera u odnosu na logiku prekarnosti kreativnog rada. Kroz sagledavanje postojećih prostorno-funkcionalnih uvjeta rada i proizvodnje nekoliko organizacija kreativnih sektora u Zagrebu razmatra se značaj klasteriranja za njihov kvalitativni razvoj.

Treba li “kreativna klasa” specifičan urbani okoliš za svoj razvoj? Uzima li razvoj “kreativnog grada” u obzir potrebe lokalnih proizvođača u “kreativnoj ekonomiji”? U kojoj je mjeri kvaliteta rada u kreativnim sektorima uvjetovana lokacijom i urbanim okruženjem? – neka su od pitanja stavljenih u fokus za daljnju raspravu.

Autorsko-istraživački tim: Dafne Berc, Bojan Mucko, Neven Petrović, Ana Šilović
fotografija (gore): Neven Petrović

U organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

gif-1