(Est)etika nacionalizma – Dizajn za turbo-folk | Dan–D

gostujuće izložbe

(Est)etika nacionalizma – Dizajn za turbo-folk

Istraživački projekt (Est)etika nacionalizma – Dizajn za turbo-folk analizira tu supkulturu s osnovom u glazbenom izrazu karakterističnom za srpski društveni kontekst 90-ih godina. Riječ je o arhetipskom iskazu nacionalističke ideologije u post-jugoslavenskoj pop-kulturi, koji je svoj pandan u hrvatskom okruženju imao u “cro-danceu”, te popularnim ratničkim i patriotskim budnicama iz prve polovice 90-ih godina. Izložba se fokusira na dizajn vizualnih komunikacija kao važan element koherentnosti turbo-folk supkulture, te one aspekte njegove metodologije koji su pridonijeli masovnoj popularnosti te glazbe među najširim slojevima stanovništva. Stoga izložba kronološki tijek razvoja dizajna za turbo-folk prikazuje komparativnim postupkom na području većeg dijela regije, ističući nekolicinu temeljnih izvođača, koji su podjednako svojom glazbom i vizualnim izričajem od početka karijere ocrtali puni krug. Na izložbi su zastupljeni odgovarajući primjeri omota njihovih ploča, CD-a i glazbenih spotova. Budući da je dizajn (odnosno industrijsko oblikovanje) desetljećima bio važan element socijalističke kulture, logično je da se i u njemu ogledala erozija njenih temelja koja je već sredinom 80-ih definitivno uzela maha. Kao most između “elitne” i “masovne”, odnosno “popularne” kulture, dizajn je vlastima postao pogodan alat za uspostavljanje ideoloških obrazaca s kojima se stanovništvo bivših federativnih republika trebalo identificirati; a pritom je korišten i kao sredstvo sublimacije građanskog neposluha, udružen s glazbom i ostalim pop-kulturnim sadržajima.

Zaključno, interpretacijom ovog fenomena postavlja se pitanje o kriterijima stručnog vrednovanja dizajna za turbo-folk, kao i dizajna vizualnih komunikacija uopće. U sivoj zoni između “dobrog” i “lošeg” otvorio se vakuum koji je zbog svoje estetske i simboličke prilagodljivosti mogao usisati koješta i učiniti to ne samo društveno prihvatljivim, nego i poželjnim. Taj vakuum s nesmanjenim intenzitetom postoji i dan-danas, u velikoj mjeri određujući naše živote.

Autor izložbe: Bojan Krištofić

Autor se zahvaljuje kolegama/icama Olgi Dimitrijević, Miroslavu Kariću i Ivani Kronji na inspiraciji i pomoći tijekom istraživanja, te Marku Golubu na podršci i vrijednim savjetima u svim fazama rada.

dizajn_za_turbo-folk_deplijan_02

gif-1